“Derde kwart-syndroom” breekt Sea Devils op

Het is de Sea Devils niet gelukt om goed te herstellen van de slechte wedstrijd tegen BV Amsterdam. Tegen het studententeam van de Vrije Universiteit is er thuis met 49-54 verloren.

De wedstrijd zou beginnen om kwart voor zeven. Maar de zaal was nog vol. De volleybalsters van Croonenburg waren nog bezig met hun wedstrijd. En ik kan wel zeggen, wat wordt er veel gegild bij volleybal. Kennelijk is het gebruikelijk om naar alles en iedereen te gillen zodra die bal niet meer in het veld is. Uiteindelijk wonnen de dames van Croonenburg en konden de teams gaan warmlopen.

Zulke vertragingen komen nu eenmaal voor als er meerdere sporten in dezelfde zaal moeten sporten. En soms komt dat slecht uit, maar vandaag niet. De spelersshirts lagen nog in Egmond en die konden nog mooi opgehaald worden. Coach Heerland pept zijn spelers nog even op: “Iedereen moet ervoor zorgen dat Zeeman omhoog en omlaag gaat!” En de wedstrijd kan dan eindelijk beginnen.

In het begin van de wedstrijd lijkt het er op dat het een echte fysieke wedstrijd zou worden. De Amsterdammers zijn met een paar forse kerels aangekomen en deze schuwen al vanaf het begin van de wedstrijd het duel niet. Dan moet je als scheidsrechter stevig in de schoenen staan.

Aan beide kanten wordt er heftig verdedigd. Golstein wordt volgens hemzelf door de Sea Devil te stevig aangepakt en is de eerste die begint te klagen. Niet snel daarna krijgt hij bijval van teamgenoot Grantsaan. Happy zijn de Amsterdammers niet met de arbitrage, maar veel komt ook door de klungeligheid in de eigen verdediging van de Amsterdammers.

De Sea Devils straffen deze slordigheid af. Via Post, Wickenhagen, Engels en Boske staat er 11-12 op het bord. In de laatste seconde schiet Zeeman daar nog de 13-12 bij.

In het tweede kwart zet het spelbeeld zich door. De Amsterdammers zeuren en zijn slordig in de verdediging en de Sea Devils weten dat zo nu en dan keihard af te straffen. Spelers duwen, spelers trekken en de Amsterdammers weten hier en daar een extra stapje te doen. Engels komt helemaal in zijn element en scoort 10 punten in dit kwart. De overige scores zijn van Boske en Zeeman. De stand bij rust is 29-27.

In het derde kwart gaat alles fout. Het spel wordt steeds ruwer en ruwer. In dit kwart lijken de scheidsrechters de controle volledig te verliezen. Fouten worden niet meer gefloten en waar er niets aan de hand is, wordt er wel gefloten. Daar weten de Amsterdammers wel raad mee. Hard spel en Travelling was bij de Amsterdammers al geen uitzondering, maar nu nemen zij de kans om die kleine overtredinkjes meer te gaan maken. Dat er spelers op de grond liggen is eerder regel dan uitzondering geworden. “Dan gaat Wickenhagen naar binnen tussen drie man door,” verklaart een van de scheidsrechters, “ik kan dan niet meer zien of er een fout op hem gemaakt wordt.”

De Sea Devils raken helemaal van slag en weten dit kwart maar 7 keer te scoren. Via Hoogervorst, Post en Engels staat er 36-43 op het bord.

Ook in het vierde kwart gaat het foutenfeest door. De irritaties liepen hoger en hoger op aan beide kanten. De scheidsrechters lijken de controle helemaal te verliezen. Zeeman maakt zijn vijfde fout, maar waren vooral kleinere strategische fouten. De spelers om hem heen hadden zo veel meer fouten kunnen en wellicht wel moeten krijgen.

Boske krijgt ook zijn vijfde fout. Na deze fout haalt een van de Amsterdammers uit naar Boske, die stoïcijns blijft staan, en begint er een schermutseling die eigenlijk niet uit kon blijven. De spelers van SVU en de Sea Devils en de scheidsrechters grijpen in om de orde weer te herstellen.

Via scores van Wickenhagen, Engels, Post en de driepunter van Zeeman bereikt de wedstrijd het einde. De eindstand is 49-54.